Navistars-urheilijaesittely / Navistars-athlete presentation: Olli-Markus Taivainen

Olli-Markus eli Oma on kotoisin Pohjois-Lapista, Pellosta ja hän aloitti suunnistamisen noin 8 vuoden ikäisenä. Oma on edustanut Navia jo lähemmäs 10 vuotta, ja toimii edustusryhmän valmentajana. Oma on Mikkeli-Jukolan 2025 ratamestari.

Olli-Markus, in other words Oma, is from Northern Lapland, from Pello, and he started orienteering when he was about 8 years old. He has represented Navi for almost ten years and acts as a coach for Navistars-athletes. Oma is the course setter of Mikkeli-Jukola 2025.

Syntymävuosi / Year of birth: 1989

Suosikkiharjoitus / Favorite exercise:

Aiemmin riittävän pitkät ylämäkivedot mäen päälle asti, mutta johtuen kantapää- ja akillesvammoista nykyään se on yösuunnistuksen massalähtövedot Neitvuorella tai vastaavassa maastossa.

Used to be long enough uphill intervals to reach the hilltop, but due to heel and achilles injuries it is nowadays night-O mass-start intervals in Neitvuori or similar terrain.

Suosikkikilpailumatka / Favorite race:

Viestit, ne motivoivat minua tällä hetkellä eniten.

Relays, they motivate me the most now.

Päätavoite tänä kautena ja tulevaisuudessa / Main goal in this season, in the future:

Jukolan voitto.

To win Jukola.

Parhaat harjoitusfiilikset / The best training vibes:

Enimmäkseen harjoituksissa kotiseudulla tai jossain lähellä pohjoisinta Lappia, mutta myös erämaametsissä Mikkelin ja Imatran välillä.

Mostly trainings from home or somewhere close here in the northernmost part of Lapland, but also wild forests between Mikkeli and Imatra.

Edustusvuodet Navissa / Years of representation in Navi:

Seitsemän tai kahdeksan vuotta.

Seven or eight years.

Hauska suunnistusmuisto / Funny orienteering memory:

Vuonna 2008 olin 6 tai 7 viikkoa nuorten MM-harjoitusleirillä Etelä-Ruotsissa. Yksin, ilman luotto-tai pankkikorttia, matkapuhelimia ei tuolloin ollut. Minulla oli selviytymiseen jonkin verran rahaa, kirjastojen internet-yhteys ja autoni. Rahani loppuivat viikkoa ennen 10mila-viestiä, jossa olisin voinut saada lisää rahaa veljeltäni. Joten menin Göteborgissa kirjastoon ja kirjoitin Anton ”Tynne” Tynongille, että tulen huomenna hänen asunnolleen Sandvikissa, koska hän oli kutsunut minut käymään jonain päivänä. Hän luuli, että se oli vitsi, mutta niinpä olin joka tapauksessa istumassa heidän sohvallaan, kun Antonin huonekaveri, Jerker Lysell, tuli paikalle. Jerker ei tunnistanut minua, ihmetteli vain, että kuka on tuo pitkähiuksinen, huonoa ruotsinkieltä puhuva mies nahkakengissä ja mustissa vaatteissa ja kuinka hän pääsi sisälle. Noh, he eivät olleet lukinneet ovea tuona päivänä, kun menivät kouluun. Tynne tuli myöhemmin ja oli melkein yhtä hämmästynyt kuin Lysell. Mutta siitä tuli hieno treeniviikko, ehkä jopa liiankin hyvä, jotta 10milassa olisi saanut hyvän juoksun. Ja ketkä eivät muista, niin Lysell on sprintin maailmanmestari muutaman vuoden takaa.

Back in 2008, I was on a 6 or 7 week JWOC training camp in Southern Sweden. Alone, without credit/debit card, no cellphones was founded that time.. So I had some cash, internet connection in libraries and my car to survive. But I run out of money one week before 10mila, where I could get more cash from my brother. So I went to library in Göteborg and wrote to Anton ”Tynne” Tynong that I will come to your apartment in Sandviken tomorrow, because he had asked me to come some day. He thought it was a joke, but there I anyway was sitting on their sofa when his roommate Jerker Lysell arrived. Lysell didn´t recognize me, just wondered who this long-haired, bad Swedish speaking man in leather shoes and black clothes was, and how he get in. Well, they hadn´t close the door when they went to school that day. Tynne came later and was almost as suprised as Lysell. But it became great training week, maybe bit too great to get good run in 10mila though. And those who don´t remember, Lysell is sprint World Champion few years back now.