76 tarinaa Jukolasta – osa 2: Mikkeli-Jukola 2025 etenee hyvin

Maailman suurin viestisuunnistustapahtuma, Jukolan viesti, käydään vuonna 2024 kesäkuussa Kauhavalla. Jukolan perinteisiin ja järjestelysopimukseen kuuluu, että tulevien vuosien Jukoloiden järjestäjät hankkivat käytännön oppia kulloisenkin vuoden järjestäjiltä. Tänä vuonna Mikkeli-Jukola 2025 talkoolaisia onkin runsain joukoin Etelä-Pohjanmaalla.

Tieto siirtyy käytännössä

Jukolan järjestelyoikeuksien saaminen on kunnia-asia. Jukolaa haetaan, eikä ole itsestään selvää, että sen saa järjestettäväkseen. Mikkeli-Jukola 2025 on viides Jukola, joka Etelä-Savossa järjestetään. Ensimmäinen kisattiin 50 vuotta sitten Puumalan Pistohiekalla.

Kaiken kaikkiaan Mikkeli-Jukola 2025 on 76. Jukolan viesti. Vuosikymmenten aikana kisa kaikkine toimintoineen on kehittynyt. Erityisen tärkeä rooli on tiedon siirrolla: edellinen järjestäjä kertoo kokemuksensa tapahtumasta ja tulevat järjestäjät ottavat oppia. Jukolassa talkoolaisilla on suuri rooli tapahtuman onnistumisessa. Mikkeli-Jukolassa 2025 tarvitaan noin 1300 talkoolaista.

Mikkelin järjestelyistä vastaavia on runsaasti mukana Lakia-Jukolassa Kauhavalla eri tehtävissä. – Lakia-Jukola on tärkeä tilaisuus tutustua valiokunnan toimintaan käytännössä ja saada hyvää oppia suurtapahtuman toteuttamisesta, kertoo Mikkeli-Jukola 2025 pääsihteeri Sami Leinonen. Jukolassa tehtävät on vastuutettu eri valiokunnille ja niiden puheenjohtajat huolehtivat tiimiensä kokoamisesta. Valiokuntien vetäjiä ahkerine talkoolaisineen on ottamassa oppia Kauhavalla.

Lakia-Jukolassa esimerkiksi Mikkeli-Jukola 2025:ssa tietoliikenneyhteyksistä ICT-päällikkönä vastaava Jari Juvonen kertoo saaneensa runsaasti oppia ja ideoita jo tapahtuman rakentamisen aikaan. – Yhteyksien toteuttamiseen tuli paljon uutta, jota voimme hyödyntää Mikkelissä ensi vuonna, sanoo Juvonen tyytyväisenä. Mielenkiinnolla hän odottaa varsinaista kisaviikonvaihdetta, jolloin käytännössä testataan, miten yhteydet toimivat. LakiaJukolassa on noin 17 000 suunnistajaa. Yhteyksiä käyttävät mm. tulospalvelu, TV-tuotanto, media ja alueen lukuisat kaupat.
– Kenraaliharjoituksessa kisaviikon keskiviikkona kaikki toimi moitteettomasti. Luottavaisena lähdemme kohti kisaviikonvaihdetta, toteaa Juvonen.

Kokemusta ja osaamista

Pääsihteeri Leinonen kiittelee Mikkeli-Jukola 2025:n toimijoita. – Olemme monessa valiokunnassa hyvässä aikataulussa ja suunnitelmat ovat varsin pitkällä. Hienoa on huomata, että valiokunnilla on myös varasuunnitelmia olemassa, kun joidenkin asioiden varmistumisesta ja siten toteutuksesta ei ole vielä tietoa. Lakia-Jukolan jälkeen Mikkeli-Jukola konkretisoituu valiokunnille, kun tiedostamme, että olemme seuraavana vuorossa.

Mikkeli-Jukola 2025 järjestelyihin osallistuu useita, jotka olivat toteuttamassa edellistä Jukolaa Mikkelissä vuonna 2009. Leinoselle Mikkeli-Jukola on kolmas pääsihteerinä ja ollut toteuttamassa lukuisia isoja tapahtumia. Järjestävä seura Navi ry on kokenut kisojen järjestäjä: sen vastuulla on ollut useita kansallisia sekä alueellisia kisoja. Lisäksi Navin talkooväki on ollut mahdollistamassa muualla useiden tapahtumien onnistumista.

Leinonen kertoo, että valiokunnat viimeistelevät suunnitelmansa syksyn 2024 aikana. Jukolan perinteisiin kuuluva tiedonsiirtokokous järjestetään Mikkelissä lokakuun lopussa 2024. Siihen osallistuvat niin tämän vuoden Jukolan järjestäjät Kauhavalta kuin tulevien vuosien Jukoloista vastaavat eli Mikkeli (2025), Kotka (2026), Sotkamo (2027) ja Espoo (2028).

Talkoolaiset tekevät tapahtuman

Jukolaa ei toteuteta ilman suunnistajia, yhteistyökumppaneita eikä talkoolaisia. – Talkoolaisten rekrytointi aktivoituu Mikkelin Jukolan osalta syksyllä 2024 ja tavoitteena saada riittävä määrä talkoolaisia laadukkaan tapahtuman järjestämiseen. Varmasti jokaiselle löytyy mielekäs tehtävä, mainostaa Leinonen.

Mikkeliläinen Niina Liukkosella on yli 30 vuoden kokemus Jukolan viesteistä. Hän on osallistunut ja osallistuu niihin edelleen myös suunnistajana, (34 juostua Venlojen viestiä), mutta etenkin talkoolaisena. Hänen erikoisosaamistaan on ravintolapalvelut. Hän on toiminut vuodesta 2011 lähtien Jukolan taustaorganisaation, Kaukametsäläiset ry:n, ravintola-asiantuntijana auttaen kunkin vuoden ja myös tulevia Jukolan vastaavia.

Juho Siikilä toimii tällä hetkellä Mikkeli-Jukola 2025 järjestävän seuran, Navi ry:n, puheenjohtajana. Hän sai suunnistuskärpäsen aikuisena kuntorasteilta. Lakia-Jukola on hänelle 9. Jukola suunnistajana. – Jukolan viestin järjestäminen on seuralle kunniatehtävä ja suuri ponnistus. Jukolan viestin rakentaminen ei onnistuisi ilman innokkaita ja osaavia talkoolaisia. Talkoolaisten merkitys on aivan korvaamaton Jukolan festivaaleille. Meidän tehtävämme on järjestää talkoolaisille mielekkäät ja hyvin organisoidut tehtävät sekä hyvät tukitoiminnot talkoiden ja kilpailun ajaksi. Ensi vuonna me järjestävän seuran edustajat emme saa osallistua kisaan, joten tänä vuonna nautimme myös suunnistuksesta kahden vuoden edestä, Siikilä kertoo hymyssä suin.

Talkoolaiseksi voi rekisteröityä osoitteessa: Ilmoittautuminen talkoolaiseksi Mikkeli-Jukolaan 2025

Teksti ja kuvat: Mervi Simoska, Media ja viestintä, Mikkeli-Jukola 2025


Lakia-Jukolassa Juuso Ekola on kesätöissä, Raila Kantonen (toinen vas.) tekee projektiharjoitteluaan pääsihteerin apuna ja Jaana Aholainen (oik.) hakee oppia kilpailutoimiston pyörittämiseen kokkolalaiselta Raija Lumiaholta.


Jere Lipsanen (vas.) toimii Lakia-Jukolassa tv-tuotantotiimissä. Jari Juvonen vahvistaa Lakia-Jukolan ICT-tiimiä saaden samalla arvokkaita oppeja Mikkeli-Jukolaan 2025.


Juho Siikilä on Navin puheenjohtaja. Niina Liukkonen on kokenut suunnistaja ja Jukoloiden toteuttaja. Kaukametsäläiset ry:n jäsenenä Niina antaa käytännön tukea Jukoloiden toteuttajille erityisesti ravintolapuolen asiantuntijana.