Seurakaverimme Teijo Laasasen muistolle

Teijo Laasanen oli monitaitoinen urheilumies

 

Hyvä ystävä, joukkueurheilija Teijo Laasanen poistui keskuudestamme yllättäen keskellä kesälomaansa heinäkuussa 2022.

 

Teijon urheilullinen tausta on monipuolisuudessaan ja menestyksessään poikkeava.

 

Hän aloitti suunnistuksen 70-80-luvun taitteessa ristiinalaisessa Länsi-Saimaan Rastissa, josta siirtyi myöhemmin Mikkelin Suunnistajiin ja edelleen perustettuun Naviin. MiSu nousiJukolassa heti Teijon mukaan tulon jälkeen vuonna 1986 sadan parhaan joukkoon sitten vuoden 1972 ja oli parhaimmillaan 30:sJyväskylässä 1997. Navissa Teijon Jukola-sijoitus oli parhaimmillaan 29:s vuonna 2002.

 

Jukolan viestin aloituksissa Mikkeli oli usein vahvasti esillä.Vuonna 1991 Lakeaharjulla Teijo oli lähellä yhtä suunnistajan unelmaa, avausosuuden kärkipaikkaa. Vielä toiseksi viimeistä rastia lähestyttäessä hän suunnisti kärjessä, mutta pieni virhe lopussa maksoi sen, että kaksi ruotsalaista suunnistajaa livahti niukasti ohitse. Teijo suunnisti Jukolassa poikansa Teemun kanssa samassa joukkueessa sekä MiSussa että Navissa.

 

Henkilökohtaisella tasolla Teijo oli vuosikausia ikäluokkansa kärkisuunnistajia. Hänellä on palkintokaapissaan useita SM-mitaleita alkaen H35-sarjan pitkän matkan mestaruudesta.

Pääsarjassa SM-viestin kuudes sija oli paras Navin väreissä.

 

Teijo oli seuran kantavia voimia ja vastasi usein suurimmista posteista kuten Mikkeli Jukolan 2009 Venlojen ratamestaritehtävistä sekä Kuopiossa Venlojen ratavalvonnasta2014. Seuratalkoissa kaikkiruokainen mies näytti esimerkkiä nuoremmilleen. Myös nuorten valmennus oli hänelle läheistä.

 

Vuoden 2001 alussa Mikkelin ja lähiseudun seurat yhdistyivät Naviksi. Seuran nimi oli Teijon ideoima.

 

Teijo oli poikkeuksellisen monipuolinen urheilija. Suunnistuksen lisäksi hän kilpaili Mikkelin Kilpa-Veikkojen väreissä kestävyysjuoksussa maantie-, maasto- ja hölkkäkisoissa.Puolimaraton taittui aikaan 1.10.24. Valmentajaguru Jouko Elevaara kehui Teijon rentoa ja väljää askelta ja suositteli ottamaan siitä oppia.

 

Hiihdossa Teijo kuului vuosien ajan Suur-Savon piirin parhaimmistoon aikana, jolloin Mikkelin Hiihtäjät hallitsi SM-viestejä suvereenisti. Kärkisijoja tuli myös pitkien matkojen hiihdoista, mm. Pogostasta ja Savoniasta. Voittoja maakuntaviesteistä on peräti kolmesta lajista; hiihdosta, juoksusta ja suunnistuksesta.

 

Kansainvälisesti kovinta urheilumenestystä Teijo saavutti seikkailu-urheilussa, kun kovakuntoinen ja monitaitoinen kestävyysurheilija pyydettiin 45-vuoden iässä mukaan Nokia Adventure teamiin. Tämä merkitsi uusien lajien, melonnan ja maastopyöräilyn opettelua ja harjoittelua huipputasolle, mikä vaati tuossa vaiheessa melkoisen kovan työmäärän. Vuonna 2003joukkue voitti Endurance Questin Suomessa ja sijoittui toiseksiarvostetussa Mild Seven Outdoor Questsissa Malesiassa. Seuraavan vuoden Malesian kisojen tunnelmiin voimme palata YouTube videoissa:

 

Mild Seven Outdoor Quest | 2004, part 1 – YouTube

Mild Seven Outdoor Quest | 2004, parts 2 & 3 – YouTube

Mild Seven Outdoor Quest | 2004, Parts 4 & 5 – YouTube

 

 

Teijo oli sotilasarvoltaan reservin kapteeni ja monitaitoinen osaaja myös urheilun ulkopuolella. Kun tarvittiin käden taitoja, toimivia ratkaisuja alkoi syntyä, esimerkkinä erilaisia kuntoilulaitteitaseurakavereille. Moni muistaa myös erään 25-Manna reissun, kun bussimme ei käynnistynyt laivassa Tukholman satamassa. Hetken ehdimme jo olla aika neuvottomia, kunnes Tejo kömpi konepellin alle ja touhusi auton käyntiin raikuvien aplodien kera.

 

Avuliaisuus ja pyyteettömyys leimasi kaikkea tekemistä. Teijokuului myös urheilusaavutustensa osalta niihin, jotka eivät pitäneet melua itsestään. Tuli toimeen kaikkien kanssa.

 

Käden taidot johdattivat myös työuraa Kuomiokoskella, Karhu Titanilla, omassa yrityksessä TeiMarissa sekä viimeisimpänä Mikkelin Rekkakorjaamolla. Koko urheilu-uransa ajan hän kävi täysipäiväisesti töissä, pois lukien muutaman kuukauden jakson valmistautuessaan seikkailu-urheilun kovimpiin koitoksiin.

 

seurakaverit Tapsa Nisonen ja Mika Ahola