Mikkeli-Jukola 2025 valiokunnat

Jukolan viestin kilpailukeskus on kuin kylä, josta löytyy monenlaisia tehtäviä eri alojen osaajille. Maailman suurinta suunnistusviestiä on joka vuosi tekemässä yli 1500 talkoolaista. Liity mukaan itsellesi sopivaan jaostoon! Talkoolaiset rekisteröityvät Lyyti-ilmoittautumisjärjestelmässä.

Tutustu alla oleviin valiokuntien talkootehtävien kuvauksiin ja ilmoittaudu jo mukaan järjestämään kesän 2025 hienointa tapahtumaa!

Ilmoittaudu mukaan!

Voit ilmoittautua talkoolaiseksi osoitteessa https://www.lyyti.fi/reg/Mikkeli_Jukola_2025_talkooilmoittautuminen_0000.

 

Areenatuotanto

Areenatuotantovaliokunnan tehtävänä on mahdollistaa miellyttävä viestin seuraamiskokemus sekä paikan päällä kilpailukeskuksessa että television välityksellä.

Kilpailukeskuksessa olevia talkootehtäviä ovat esimerkiksi

 • Kilpailun televisioinnin sekä kilpailukeskuskuulutuksen vaatiman infran rakentaminen kilpailukeskukseen ennen viestiä ja purku viestin jälkeen (sopii henkilöille, jotka haluavat ja osaavat tehdä konkreettista käsillään).
 • Ylen toimittajien avustavat tehtävät (sopii rohkeille ja hyvät vuorovaikutustaidot omaaville henkilöille)
 • JukolaLiven eli kansainvälisen nettilähetyksen avustavat tehtävät (sopii kielitaitoisille, markkinoinnista kiinnostuneille ja innokkaille henkilöille, tietoteknisestä osaamisesta on hyötyä)

Kilpailukeskuksen talkootehtävät eivät vaadi suunnistustaitoa.

Maastossa olevia talkootehtäviä ovat

 • rastivaroittajat (ilmoittavat maastosta kärkisuunnistajien liikkeistä tv-ohjaajalle)
 • rastimanagerit (tv-kuvausrastin avustavat työt)
 • radion oppaat (maastossa liikkuvien radion toimittajien eli ”kuiskaajien” opastusta)

Maastossa olevat talkootehtävät vaativat suunnistustaitoa ja yli 15-vuoden ikää.

Huoltovaliokunta

Huoltovaliokunnan vastuulle kuuluvat pesualueen suihkujen ja saunojen toiminnan varmistaminen, majoitusalueiden valmistelut, ajoneuvot ja niiden poltto- ja voiteluainehuolto, jätehuollon kuljetustehtävät ja wc- tarvikkeiden täydennys osana tapahtuman ympäristöasioita. Lisäksi huoltovaliokunta vastaa tapahtuman tarvikehankinnoista ja varastoinnista. Huoltovaliokunnan talkoolaisia ovat myös eko-oppaat, jotka ohjeistavat lajittelua kilpailukeskuksen ytimessä ja toimivat yleisinä Jukolan jätehuollon asiantuntijoina.

Edellä mainitut tehtävät sijoittuvat pääosin Jukolan kylän ytimeen kilpailukeskuksessa. Tehtävät eivät vaadi suunnistuskokemusta ja niihin annetaan perehdytys ennen tapahtumaa.

Huoltovaliokuntaan tarvitaan talkoolaisia, erityisesti ajokortillisia mönkijän kuljettajia.

ICT ja tulospalvelu

ICT- ja tulospalveluvaliokunta tuottaa kilpailuun osallistuville joukkueille oikeat tulokset, siirtää online-väliajat tulospalveluohjelmaan, julkaisee kilpailun tulokset reaaliaikaisesti internetissä, televisiossa sekä kilpailukeskuksen video- ja tulostauluilla. Valiokunta tuottaa myös kilpailukeskuksessa ja maastossa tarvittavat tietoliikenneyhteydet sekä yhteydet medialle ja yleisölle.

Talkootehtävät eivät vaadi suunnistustaitoa, eikä merkittäviä ATK -taitojakaan. ICT-valiokunta rakentaa tietoverkon kilpailukeskukseen, tähän työhön tarvitaan talkoolaisia. Työ on pääasiassa piuhojen vetoa ja se ei vaadi erityistaitoja.

ICT-valiokunta toimii myös kilpailun yleisenä ATK-tukena muille valiokunnille ja mm. kauppiaille. Tähän työhön kaivataan normaalia osaavampia ATK henkilöitä. Suurin osa tehtävistä ei vaadi suunnistustaitoa.

Tarjolla tehtäviä mm. rastien rakentaminen, kytkentä, päivystykset ja tulospalvelu. Aiempaa kokemusta ei tarvita. Huolehdimme koulutuksesta.

Kartta ja rata

Kartta- ja ratavaliokunta teettää kilpailualueen ja harjoitusmaastojen kartat sekä hoitaa kilpailutapahtuman ja harjoitusten ratamestaritehtävät. Ennen tapahtumaa on muun muassa kilpailun kartat painatettava, lajiteltava ja pussitettava, valmistettava rastirakenteet ja huolehdittava rastien teknisestä valmiudesta ja toimivuudesta. Valiokunnan on hoidettava myös rastien kilpailujen aikainen valvonta ja kilpailun jälkeinen purku. Myös juomarastien toiminta kilpailun aikana kuuluu kartta- ja ratavaliokunnalle.

Suunnistustaito ei ole välttämätöntä kaikissa toiminnoissa.

Kilpailun aikana kartta- ja ratavaliokunta hoitaa maastossa olevia juomapaikkoja ja tarjoaa vettä/urheilujuomaa ohijuokseville suunnistajille. Juomapaikoille suunnistajista huolehtimaan tarvitaan yhteensä noin 80-100 henkilöä.

Kenttä

Kenttävaliokunta vastaa sähkö- ja vesihuollosta. Sähkö- ja LVI -huoltoon tarvitsemme alan osaajia, jotka saavat varmistettua huollon toimivuuden Jukola -viikonlopun aikana. Kenttävaliokunta huolehtii kilpailukeskuksen rakentamisesta ja purkamisesta. Kilpailukeskukseen tarvitaan rakentajia erityisesti pari viikkoa ennen Jukola-viikonloppua ja purkajia viikko tapahtuman jälkeen. Jokaiselle, jolla pysyy pora ja saha kädessä, löytyy hommia!

Kenttävaliokunnassa saa nikkaroida. Talkoorupeama alkaa todenteolla kesäkuun alussa, jolloin käynnistyy Mikkeli-Jukolan kilpailukeskuksen rakennus. Talkoolaisia tarvitaan opasteiden, aitojen, maalirakenteiden ja telttojen kokoamista ja pystyttämistä varten.

Kilpailuviikonloppuna kenttävaliokunnan korjausryhmä päivystää kilpailukeskuksessa ja varmistaa, että kaikki sujuu rakenteiden puolesta ongelmitta.

Tehtävää tässä valiokunnassa on runsaasti vielä kisarupeaman jälkeenkin, sillä rakenteiden purkamistöissä riittää aherrettavaa.

Kilpailuinfo

Toimistovaliokunnan alla toimivat kilpailijoiden, yleisön ja talkoolaisten infopisteet kilpailuviikonlopun aikana. Tehtäviin kuuluvat muun muassa joukkuemateriaalien ja palautuskarttojen valmistelu ja jakaminen sekä kilpailijoiden ja yleisön neuvonta eri kielillä.

Kilpailutoiminnot kilpailuvaliokunnassa

Kilpailuvaliokunnan tehtäviin kuuluvat emit-sisäänkirjaus ja nollaus, lähdöt, vaihdot, maaliintulot, uusintalähdöt, GPS-laitteiden jako ja varakarttatoiminnot. Myös kenraaliharjoituksen järjestäminen kilpailuviikolla kuuluu kilpailuvaliokunnalle. Kyseiset tehtävät sijoittuvat tapahtuman ytimeen kilpailukeskuksessa. Tehtävät eivät vaadi suunnistuskokemusta ja ne on helppo oppia annettavan perehdytyksen avulla.

Kutsuvieraat

Valiokunta vastaa kutsuvierastoimintojen järjestelyistä.

Liikenne

Liikennevaliokunnan työ on suurelta osin yhteistyötä eri viranomaisten ja organisaatioiden kanssa. Valiokunnan tehtäviin kuuluvat muun muassa liikenneopasteet, liikenteenohjaus ja pysäköintijärjestelyt. Talkoolaisia tarvitaan erityisesti liikenteenohjauksessa. Toiveissa on, että liikenteenohjaajat ovat paikallisia, sillä paikallistuntemuksen avulla Jukolan kävijöitä pystytään palvelemaan mahdollisimman sujuvasti.

Lääkintä

Lääkintä huolehtii kilpailukeskuksen ja maaston ensiaputoiminnasta. Talkoolaisiksi tarvitaan lääkäreitä ja sairaanhoitajia. Lääkintä vastaa osaltaan myös maastossa olevien pelastuspisteiden toiminnasta.

Markkinointi ja talous

Talous- ja markkinointivaliokunta huolehtii taloudenpidosta ja hankkii Jukolaan yhteistyökumppaneita sekä vastaa Jukola-tuotteita myyvästä Jukola-kaupasta. Valiokunta hoitaa yhteydenpidon tapahtuman yhteistyökumppaneiden suuntaan ja markkinoi tapahtumaa kilpailu- ja harrastejoukkueille sekä yleisölle niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Turvallisuus

Turvallisuusvaliokunta vastaa tapahtuman turvallisuudesta. Talkoolaisiksi tarvitaan järjestyksenvalvojan pätevyyden omaavia henkilöitä. Valiokunta vastaa tapahtuman tilannekeskuksen toiminnasta ja palo- ja pelastusturvallisuudesta.

Ohjelma

Ohjelmavaliokunta vastaa tapahtuman avajaisten, Jukola-juhlan, palkintojenjakojen, metsäkirkon ja lastenmaailman järjestelyistä.

Ravintola

Ravintolavaliokunnan tehtävänä on ruokkia nälkäiset suunnistajat, katsojat, kutsuvieraat ja talkoolaiset. Jukolassa tarjoillaan noin 30 000 ruoka-annosta ja juodaan 30 000 kupillista kahvia.

Viestintä ja media

Viestintävaliokunta huolehtii Jukolan kotisivujen ja some-kanavien sisällöntuotannosta sekä tiedotteiden jakelusta. Tapahtumaviikonloppuna valiokunta vastaa mediakeskuksen palveluista median edustajille sekä opastuksesta kuvauspaikoille ja haastateltavien löytämiseen. Tiedotukseen tarvitaan kirjoittavia toimittajia, valokuvaajia, nettisivuosaamista, sometusapua, kääntäjiä ja mediakeskuksen asiakaspalvelijoita.

 • Vastuuhenkilöitä uutistoimitukseen ja mediakeskukseen
 • Valo- ja videokuvaajia
 • Kuvausoppaita medialle
 • Toimittajia
 • Sosiaalisen median osaajia. Haluatko olla Twitterin, Facebookin tai Instagramin vastuuhenkilö?
 • Yhteistyökykyisiä ja kielitaitoisia ihmisiä mediakeskukseen